Екак - Как? Какво? Къде? Защо?

Намери или сподели решението на проблема си!
Дата и час: 05 Авг 2021, 17:27:05

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 64 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: ВИГ заваряване
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2015, 21:18:31 
Offline
Активен
Аватар

Регистриран на: 26 Юли 2014, 17:20:50
Мнения: 528
Какво е ?
ВИГ заваряване
Изображение

TIG заваряването е разработено през 40-те години,основно за нуждите на авиационната индустрия,когато е било необходимо да бъде заварен алуминий и магнезий.
Отначало защитния газ е бил хелий.
Това е било хелий електродъгово заваряване.
Днес най общото название е TIG заваряване.
Електродъгово заваряване в инертен газ с нетопящ се електрод (ВИГ заваряване), процес 141
Дъгата гори между не топящия се волфрамов електрод и заварявания детайл. Инертният защитен газ (аргон или хелий) не влиза в реакции и предпазва шева от вредното влияние на въздуха .
T I G - -- T = Tungsten I = Inert G = Gas (Международно )

Други наименования:

ВИГ - В = Волфрам И = Инертен Г = Газ ( българско )
WIG - W = Wolfram I = Inert G = Gas ( Германия )
GTAW - G = Gas T = Tungsten A = Arc W = Welding ( САЩ)
-заваряване с нетопящ се електрод в среда от аргон

Описание:
Същност
ВИГ-заваряването е електродъгов начин на заваряване с нетопим волфрамов електрод в защитна газова среда от инертен газ. Допълнителният материал може да се подава под формата на пръчка тел .
ВИГ-заваряването може да се изпълнява:
- ръчно (горелката се държи с едната ръка, а допълнителният материал - с другата)
Изображение
1.Изделие
2.Щипка за кабел маса
3.Горелка
4.Допълнителният материал

- или механизирано (механизирано преместване на горелката и подаване на тела).
Изображение
Изображение

-
Принцип на процеса : Изображение
При този вид заваряване дъгата се възбужда между е волфрамовия електроди и изделието,в среда от инертен защитен газ .Използват се електроди или от чист волфрам или волфрамови електроди легирани с различни елементи .Необходимо е дъгата да стопи основния метал.В зависимост от дебелината на изделието и вида на съединението заваряването се извършва без или с допълнителен материал.Допълнителния материал е във вид на пръчки тел с различен диаметър ,който се подава в заваръчната вана при необходимост ,и отново е в зависимост от дебелината на изделието и вида на съединението .Заваряването се извършва или с прав или с променлив ток.
Схема на процеса :Изображение

Области на прилагане :

Този метод на заваряване се използва широко за най-различни промишлени и потребителски нужди..
Широко разпространен е в химическата, хранително вкусовата , авиационната и космическата промишленост, и в още много други индустрии

При заваряване на материали:

Посредством ВИГ метода се заваряват практически всички метали и сплави.: Въглеродни, конструкционни и неръждаеми стомани, Алуминий ,магнезии и техните сплави, титан ,никел, мед, месинг, бронз, както и съединяване на разнородни метали и сплави .

Предимства:

Посредством ВИГ-заваряване могат да се съединяват почти всички заваряеми материали. При заваряване на материали покрити с труднотопим окисен филм (като например алуминий, алуминиеви сплави, магнезий, магнезиеви сплави и др.) е необходимо вземането на специални мерки.
Качеството на заваръчния шев е много високо, тъй като с отделянето на източника на топлина (заваръчната дъга) от допълнителния материал могат да се избегнат дефектите образуващи се в началото на шева.
При това заваряване върху шева не се образуват шлака и пръски.Следователно не е необходимо тяхното отстраняване.
ВИГ-заваряването може да се прилага във всички позиции (пространствени положения). По този начин могат да се заваряват листове с малка дебелина или да се полага корена на шева.

Недостатъци:

При ВИГ-заваряване се работи с малки скорости на заваряване и ниска производителност на стопяване на метала. За осигуряване на висококачествен заваръчен шев е необходима добра подготовка на заварчика (висококвалифициран заварчик).
Поради това че се използва защитен газ , отрицателно влияние върху качеството на шева имат фактори на околната среда, като течение и вятър.

Технологични свойства и характеристики
Технологичните свойства на заваряването с нетопим електрод в защитна среда от инертен газ се определят от начина на захранване на дъгата, която се възбужда между електрода и изделието. Захранването на дъгата съответно може да е с постоянен ток с права или обратна полярност или с променлив ток.
По правило се работи с постоянен ток или с импулсен постоянен ток при права полярност ( - ) на електрода.
За материали с труднотопим окисен филм на повърхността като алуминий, магнезий и техните сплави, както и при някои бронзи се използва променлив ток
Използването на постоянен ток и права полярност се препоръчва при заваряването на всички метали и сплави с изключение на алуминия, магнезия и сплавите им. Дъгата се характеризира със стабилно горене, а концентрацията на топлината върху заваряваното съединение е по-голяма. Характерно за заваръчната вана е, че тя е по-тясна и дълбока с възможност за по-големи скорости на заваряване. Заваряването с постоянен ток с права полярност позволява да се получи максимално проникване на заваръчния метал. Обикновено се използва източник със стръмно падаща волтамперна характеристика.
Има специални случай в които определени марки алуминий могат да се заваряват при права полярност ( ( - ) на електрода ) но само в защитна среда от хелий и с къса дъга.

При използването на постоянен ток с обратна полярност ((+) на електрода) ,се наблюдава влошаване на устойчивостта на дъгата и нарастване на напрежението й. Също така нагряването на електрода е по-голямо. В този случай обаче се проявява очистващо действие на дъгата. По тази причина този начин на захранване се счита за много подходящ при заваряване на алуминий и магнезий. Поради силното износване на електрода обаче, на практика обратната полярност се прилага само при заваряване на малки дебелини със стойности на тока до 60-80Ам.
Използването на променлив ток до голяма степен съчетава предимствата на двата начина на свързване при постоянен ток. Това се явява и основният начин на заваряване на алуминий, магнезий и техни сплави.


При ВИГ заваряването е необходимо дъгата да стопи основния метал, затова той се предпочита при заваряване предимно на елементи с малка дебелина. Процесът на заваряване може да се извършва във всички пространствени положения, а качеството на шева зависи до голяма степен от надеждността на защитата.
Обикновено се работи с малки скорости на заваряване и ниска производителност на стопяване на метала. При голямо изменение на напрежението (промяна в дължината на дъгата) стойността на заваръчния ток се променя незначително. Стойността на заваръчния ток може да се задава безстепенно.

Електродите, който се използват, обикновено се съобразяват с вида на тока (постоянен, променлив). При заваряването с постоянен ток се предпочитат волфрамови електроди с прибавки на ториев окис, циркониев окис, лантанов окис и смес от тези окиси. Окисите в количество от 1 до 5% подобряват запалването на дъгата и повишават възможностите за токово натоварване.
За ВИГ заваряване с променлив ток се използват предимно електроди от чист волфрам.
Електродите обикновено имат диаметър от 1 ¸ 3,2 mm и за ниските стойности на тока са заточени с конусна форма. С нарастване на тока ъгълът на конуса нараства.

За ВИГ- заваряване се използват инертни газове като аргон, хелий или смес от тях.
В Европа се заварява по правило със 100% аргон, тъй като хелият е много скъп. Само при дебели части от алуминий или мед може да се вдухва смес от аргон и хелий или 100% хелий при висока скорост на заваряване и достатъчен провар.

ВИГ-заваряването се прилага предимно при използването на допълнителен материал. Само при тънки детайли с много добро напасване на краищата може да се откажем от допълнителния материал.
При ръчно заваряване се подават пръчки с диаметър 1 ¸ 3,2 mm и дължина 1 m от свободната ръка на заварчика.
За механизирано заваряване се използват електродни телове с диаметър 0,8 ¸ 1,6 mm.

С ВИГ метода на заваряване, може да се избегне използването на запълващи материали. Детайлът може да бъде съединен, като се стопи вана. В обратния случай, попълващия материал се съединява с разтопения шев подавайки го ръчно, а не през бренера, както при МИГ/МАГ заваряването. Затова и бренерът на ВИГ апаратите е с толкова различна структура от този на МИГ/МАГ апаратите.

ИзображениеЗаваръчни токоизточници
-трансформаторни
ИзображениеИзображение

-инверторни
ИзображениеИзображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2015, 09:48:47 
Offline
Активен
Аватар

Регистриран на: 17 Яну 2014, 00:24:39
Мнения: 4112
Местоположение: Сопот
Изключително информативна и полезна статия! Благодаря!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2015, 21:57:08 
Offline
Активен
Аватар

Регистриран на: 26 Юли 2014, 17:20:50
Мнения: 528
И аз благодаря за положителната оценка на статията. Имам идеята от тази статия да направя препратки към други такива, с по подробни обяснения на различните особености и характеристики на процеса !
Всякакви идеи ,предложения а разбира се и въпроси ще са от полза за проекта ! :ThankYou:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юли 2017, 22:06:15 
Offline
Четящ

Регистриран на: 18 Юли 2017, 21:32:03
Мнения: 1
Здравейте,искам да попитам ,може ли чрез ВИГ ръкохватката да се използва само за подгряване на детайлите без да се подава аргон.Искам да уточня,ВИГ да се използва ,като горелка за стапяне и евентуално запояване с нискотемпературни припой от тип сребърен.
Благодаря предварително.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Юли 2017, 12:18:41 
Offline
Активен
Аватар

Регистриран на: 17 Яну 2014, 00:24:39
Мнения: 4112
Местоположение: Сопот
Добре дошъл!

Извинявам се за късното одобрение не мнението. Вече може да пишеш без да изчакваш одобрение!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юли 2017, 11:07:37 
Online
Активен
Аватар

Регистриран на: 01 Авг 2014, 13:29:09
Мнения: 923
Местоположение: Чехия и около нея
Никове в други форуми: gogo7777
Тодор Раев написа:
Здравейте,искам да попитам ,може ли чрез ВИГ ръкохватката да се използва само за подгряване на детайлите без да се подава аргон.Искам да уточня,ВИГ да се използва ,като горелка за стапяне и евентуално запояване с нискотемпературни припой от тип сребърен.
Благодаря предварително.

Не може без аргон. Инак като горелка можеш да го ползваш, но зависи какъв метал ще запояваш. Директно към припоя не е добре, защото той ще кипи. Аз съм го правил много пъти, но ЗАВАРЯВАМ т.е. топя от материала и добавям припой във ваната. След което като декорация може да си нанесеш слой само от припоя без да нагряваш повече докато метала е още горещ.
Какво ще запояваш /заваряваш/?

_________________
И… и бърбори нещо по унгарски – хегеш-мегеш, нам к’во, туй-онуй. Аз разбирам `сичко, ама се пра`я на улав, уж де.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2017, 21:25:25 
Offline
Активен
Аватар

Регистриран на: 13 Юли 2016, 22:48:10
Мнения: 145
Местоположение: Велико Търново
Може ли на апарат за виг заваряване да се ползва ръкохватка за плазмено рязане или апарата е коренно различен.Въздуха е ясен,принципа също но напрежението дали стига изобщо възможно ли е нещо такова.

_________________
Винаги има какво да се научи.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2017, 09:10:00 
Online
Активен

Регистриран на: 14 Май 2016, 10:30:47
Мнения: 3584
Категорично НЕ. Съвсем различна конструкция и принцип на работа. При плазмата напреженията са доста по високи. Конструкцията на дюзата съответно и материала на електрода е съвсем различен.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2017, 23:09:42 
Offline
Активен
Аватар

Регистриран на: 13 Юли 2016, 22:48:10
Мнения: 145
Местоположение: Велико Търново
Имам предвид целия шланг на плазмата да се ползва към миг мага. Бях гледал клипче от руснаците за самоделка плазма,медна втулка със двойни стени в която циркулира вода с малка помпичка играе външния електрод. Вътрешния си е ясен компресорчето беше любителско. Всичко това към инверторен електрожен. Гледах клипче как точно работи плазмата, при натискане на бутона се запалва със без да се допират фактически електродите което предполага доста високо напрежение. Иначе гледам има комбинирани апарати плазма миг маг и електрожен, или нещо изпускам.

_________________
Винаги има какво да се научи.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2017, 00:25:37 
Online
Активен

Регистриран на: 14 Май 2016, 10:30:47
Мнения: 3584
Малко нещо не мога да разбера какво точно искаш. Ако искащ да ползваш шланг от плазма за ВИГ . Да може да се преправи но това е голяма занимавка и отделно токовете при заваряването са по големи зависи вече какъв шланг ще си намерил. В общи линии става на си е голяма играчка да разсипеш едно за да направиш друго.
Иначе за охлаждането. Малките апарати работят и без охлаждане на дюзата. Тя всъщност си е керамика. Охлажда се самата ръкохватка при по мощните машини.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 64 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
Форума се задвижва от phpBB® Forum Software © phpBB Group
Преведено от yarnaudov.com