Екак - Как? Какво? Къде? Защо?

Намери или сподели решението на проблема си!
Дата и час: 13 Апр 2021, 16:59:06

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2021, 03:16:40 
Offline
Активен

Регистриран на: 19 Юни 2014, 00:04:41
Мнения: 985
Ся нямарих няква такава консерва, е такава
Изображение
Много вкусно са я направили, та реших да намеря рецепта как се прави в домашни условия, те два линка
https://zvezdev.com/%D1%80%D0%B5%D1%86% ... 0%B2%D0%B0
https://tzilkovi.wordpress.com/%D0%BA%D ... %B8%D0%B7/
Има и доста рецепти в нета за скумрия в доматен сос, но на всякъде пише да се вари рибата, даже на едно място пише чак в тенжера под налягане, е няма ли да се развари и разкашка тая риба. Като гледам металните консерви няма как да са стерилизирани след като са затворени с рибата, значи я проготвят пълнят и затварят консервата. Въпроса по скоро ми е как костите стават меки и рибата е цяла в добра консистенция, тая от консервите няма вид на дълго варена риба.
Та някой има ли си на идея как се прави рибата в металните консерви, няма да я чакам много преди да я изплюскам.
Мислех да им пиша и да ги питам за рецепта но силно ме съмнява че ще ми отговорят.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2021, 05:41:07 
Offline
Активен

Регистриран на: 19 Юни 2014, 00:04:41
Мнения: 985
Е ся щот си нямам работа пък имам скумрия реших да пробвам тия две рецепти, пък квото стане пенисе не пени се ке го ручаме.
phpBB [media]

phpBB [media]


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2021, 07:29:56 
Offline
Активен

Регистриран на: 03 Апр 2014, 21:59:54
Мнения: 2477
Местоположение: Кубрат
Преди години правих консерви,но с дунавска скумрия- карагьоз,предварително само се осолява и изкисва в оцет,но в буркана се вари и то доста..
Костите леко поомекват,та мислех да пробвам в тенджера под налягане да сваря,да видим дали ще омекнат напълно,но.......
Всички " заводски" консерви се варят и то в автоклав,там температурата е по висока от казана на двора и костите омекват...
Не успях да схвана въпроса ти за варенето,ся отивам на работа,а там няма нет,та довечера ще чета какво и как....

:вино: :вино: :вино:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2021, 12:35:58 
Offline
Активен
Аватар

Регистриран на: 04 Апр 2014, 13:20:55
Мнения: 532
Местоположение: Стара Загора, с. Ягода
Никове в други форуми: stiv1961
Изрових една моя рецепта от архива, всъщност написах в гугъл "салата ропотамо направи сам" и ми изкочи рецептата от другия форум от преди 10 години. Правил съм я много пъти и с речна риба, и със скумрия. Хватката е когато свалиш тенджерата от котлона да оставиш рибата да изстине напълно и тогава вадиш внимателно с решетъчна лъжица.Така рибните шайби остават цели. Та ето;
5 кг каракуда
250 мл оцет
400 мл олио
1.5 кг бял боб-ситен
1 буркан грах
1 буркан кисели краставички
5-6 домата
1 кутия доматено пюре
2 пак.чер пипер на зърна
5-6 моркова нарязани на шайби
1/2 пак.бахар
дафинови листа
1 бутилка домашен доматен сок
сол
В тенджера под налягане сложих лозови пръчки.Отгоре наредих изчистената от перки и глави и нарязана на шайби риба и изсипах сместа от оцет, олио, черния пипер, бахар, дафинов лист, доматения сок, 250 мл вода и 2 с.л.сол.
След като тенджерата започна да си свирка засякох 1 час и след това я махнах от котлона.
През това време смесих вече сварения боб с граха, морковите и доматеното пюре.И се започна:
лъжица от тази смес,лъжица от рибата,малко кисели краставици, малко нарязан домат на филийки....и пак докато се напълни буркана.Отгоре по 1 листо дафинов лист и накрая ги затворих и стелиризирах за 30 мин.

_________________
Глупости правят умните хора. За останалите е ежедневие. Оскар Уайлд


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Яну 2021, 02:55:52 
Offline
Активен

Регистриран на: 19 Юни 2014, 00:04:41
Мнения: 985
Значи рибата по рецептата от първия клип стана почти заводски, направих само един буркан и я варих с по 10 минути повече от това което казва тая на клипа. Може леко да се заиграя с подправките, но и така стана повече от добре, костите почти бяха омекнали и може би още 10-15 минути варене и ще са съвсем меки. Не се стърпех и отворих буркана още днес следобяд, но следващите ще ги подържа да прихване аромат.
Втората скумрия още е в хладилника със солта и утре ще видя какво е станало.
stiv1961 благодаря за рецептата ще я пробвам и нея.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Яну 2021, 21:31:35 
Offline
Активен
Аватар

Регистриран на: 11 Юли 2016, 21:44:00
Мнения: 1029
Последно правих риба тон по тази рецепта. Предполагам, че е приложима и за други риби, но определено си струва занимавката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2021, 05:10:18 
Offline
Активен

Регистриран на: 19 Юни 2014, 00:04:41
Мнения: 985
Покрай занимавката със скумрията в доматен сос направих още два вида скумрия но маринована.
Днес пробвах резултата и едната е много добра и си струва чакането, та рецептата сигурно я знаете но да кажа.
Измита, изчистена и подсушена скумрия се слага в съд с много морска сол, аз ползвах найлонова торбичка, и така престоява 48 часа в хладилника, след това се вади изплаква се от солта нарязва се на шайби около 2-2.5 см подрежда се в някакъв съд и се залива с ябълков оцет в който седи 6-8 часа, после се вади от оцета или се излива оцета от съда и се налива олио и се слага дафинов лист, бахар и черен пипер на зърна, затваря се съда и след 4 дена в хладилника е готова за ядене. Уж да пробвам изядох повече от половината риба, тия дни зареждам поне 6-8 риби по тая рецепта.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2021, 07:44:13 
Offline
Активен

Регистриран на: 21 Юли 2016, 09:33:20
Мнения: 20
Преди заливане, в олиото се запържва филия хляб до покафеняване (леко).
Хляба се изхвъля,а с олиото се залива след като истине.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2021, 19:46:27 
Online
Активен

Регистриран на: 14 Май 2016, 10:30:47
Мнения: 3282
Заедно с хляба може да се зпържат и 4-5 скилидки чесън. За по лесно се набождат на клечка за зъби. После аромата на чесън не се усеща но все пак да предупредя по чувствителните. Някои дори запържват и няколко резенчета лук и разни други треволяци но ги няма по нашите ширини.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Мар 2021, 06:52:25 
Offline
Активен

Регистриран на: 19 Юни 2014, 00:04:41
Мнения: 985
Значи това е рецептата, от първия клип, но малко увеличих варенето на час и 10-15 минути и по идея на Стив сложих варен боб от консерва и повечко краставички от консерва после 35-40 минути варене на готовата консерва. Ползвам буркани от 400 гр. щото като го отвориш и хапваш на един път, една едра скумрия в два буркана.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
Форума се задвижва от phpBB® Forum Software © phpBB Group
Преведено от yarnaudov.com